Sisältö
Pääkirjoitus: Onni alennusmyynnissä
Peter von Bagh
Kairaus elokuvien juhlaan
- muistiinmerkintöjä Cannesista
Peter von Bagh
Pietari-teema
Piter, rakastettuni
Velipekka Makkonen
Nekrorealismin isä
- Jevgeni Jufit
Velipekka Makkonen
Kaikkien aikojen
Pietari-elokuva:
Päällystakki
Lauri Piispa
Kuin Pietarin sielu
Velipekka Makkonen
Hippokampittajan paluu
- Terry Gilliam Sodankylässä 1998
Peter von Bagh
Thüringeninmetsästä Tiibetiin ja takaisin:
Gilliam 21. vuosisadalla
Risto Raitio
Mitä elokuva on
Sakari Salko
Pimeyden arkkitehti
- Fritz Lang 120 v.
Lauri Timonen
Wanted: Fritz Lang
- ohjaajan tuntomerkit
Bernard Eisenschitzin haastattelu
Sampsa Laurinen
Lang & Buñuel: Kohtaamisia
Lauri Timonen
Likaviemärin mystikko
- Luis Buñuel 110 v.
Lauri Timonen
Psykohistorian pirstaleita
Lauri Timonen
Nudisteja suihkussa
Risto Raitio
Hyvää kritiikkiä ei synny ilman intohimoa
- Tapani Maskulan haastattelu
Veli-Matti Karhulahti
Miksei toista laukausta kuulu?
- Max Ophülsin kaksintaistelut
Jaakko Seppälä
In memoriam: Piskonen, Baker, Curtis, Fehmiu, Penn ja Chabrol
Festivaalit: Karlovy Vary
Eero Tammi
Kirjat: Clint, Dardenne, Marlene ja Waltariana
Ensi-illat
PS: ranskalaista
Velipekka Makkonen
"Joulutuplan" lähes satasivuisen paketin pääkirjotuksessa Peter von Bagh pohtii elokuvakulttuurimme tilaa uuteen vuoteen siirryttäessä. YLE:n elokuvapoltiikka, Finnkinon ohjelmistomonopoli, KAVAN kopiokäytäntö, SES:n digitalisointikutsumus - onko mikään muuttumassa tai jos on, mihin suuntaan?
Kärkijutussa von Bagh kairaa Cannesin ja muidenkin elokuvafestivaalien asemaa ja antia. Hän paljastaa jury-kokemustensa pohjalta tuon maailman huomattavimman festivaali-instituution tilan sen kaikkein pyhimmästä nähtynä. Miten Tarantino junailikaan Kultaista palmua omille suosikeilleen...
Filmihullu on luonnollisesti mukana myös suomalaisten taidelehtien laajassa kulttuurirynnäkössä Pietariin. Velipekka Makkonen piirtää Pietarin/Leningradin paikan elokuvakartalla yleisesittelyn sekä "nekrorealismin isän" Jevgeni Jufitin ja näyttelijä Aleksandr Baširovin potrettien merkeissä. Lauri Piispa täydentää teemaa valitsemalla kaikkien aikojen Pietari-elokuvan.
Sodankylän filmijuhlien 25-vuotiselta taipaleelta on jäänyt julkaisematta Monty Python -mies Terry Gilliamin haastattelu (1998). Legendaariseen poronturkkiinsa pukeutunut ohjaaja kertoo näin Sodiksen juhlavuoden päätteeksi laajasti tuotannostaan ja värikkäästä matkastaan Minnesotasta "kuudenneksi Pythoniksi".
Mitä elokuva on? - André Bazinin klassista kysymystä pohtii tällä kertaa pikkuesseessään Sakari Salko. Korvaamattoman panoksensa elokuvan kehitykseen ovat antaneet Fritz Lang ja Luis Buñuel. Heidän syntymästään tulee kuluneeksi 120 ja 110 vuotta, minkä kunniaksi Lauri Timonen ja Sampsa Laurisen "kuulustelema" kesän Sodis-vieras Bernard Eisenschitz luotaa ohjaajien elämää ja tuotantoa, Timonen myös ohjaajajättien tapaamisen merkeissä.
Alfred Hitchcockin Psykon ensi-illasta tuli puolestaan kuluneeksi 50 vuotta. Aihetta täydet puoli vuosisataa tutkaillut Markku Koski porautuu syvälle elokuvan syövereihin, ja Risto Raitio ottaa kuuluisan suihkumurhan lähempään tarkasteluun.
Filmihullun kevätnumerossa tehtiin kunniaa suomalaisen elokuvakritiikin 50-luvun "suuren sukupolven" nimille. Ikään kuin sen jatkoksi Veli-Matti Karhulahti on haastatellut vain hieman myöhemmin aloittanutta ja yhä aktiivista turkulaisskribenttiä Tapani Maskulaa. Otsikolla "Miksei toista laukausta kuulu?" Jaakko Seppälä paneutuu perusteelliseen lähilukuun kaksintaisteluista kerronnallisena keinona Max Ophülsin elokuvissa (kuten esim. Kirje tuntemattomalta naiselta).
In memoriam -osastossa muistetaan Paavo Piskosta, Roy Ward Bakeria, Tony Curtisia, Bekim Fehmiuta, Arthur Penniä ja Claude Chabrolia. Kirjapalstalla arvioidaan Donald Spoton Sininen enkeli - Marlene Dietrich, Luc Dardennen Kuviemme takaa, Richard Schickelin Clint Eastwood - Mies ja elokuvat sekä Kari Uusitalon & Sakari Toiviaisen Valkokankaan waltariana - Mika Waltarin elokuvat. Festivaalipalstalla ovat vuorossa Karlovy Varyn kuulumiset.